Wethouder Bert Velthuis bij start tegelophaaldagen Dar en Steenbreek:

Ik hoop dat nog veel Nijmegenaren volgen’

Nijmegen, 20 september 2021 – Met de eindstreep van het NK Tegelwippen in zicht gaf wethouder Bert Velthuis dit weekend het startschot voor de tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek. Volgende week zaterdag is er nog een tegelophaaldag. Het gaat om een proef, dit keer in vijf Nijmeegse wijken.

Foto: Wethouder Bert Velthuis en kleinzoon Ilan bij bewoners Wout en Konny van Herpen tijdens de Dar tegelophaaldag in ’t Acker. Foto: David van Haren

De tegelophaaldagen zijn een vervolg op de succesvolle proef in april. Dit keer konden inwoners uit de wijken ’t Acker, ’t Broek, De Kamp, Neerbosch-Oost en Hatert zich gratis aanmelden als ze de tegels in hun tuin vervingen door groen. Zo maken we Nijmegen samen groener. Stenen eruit, GROEN erin!

Enthousiaste reacties
Wethouder Bert Velthuis kwam samen met zijn kleinzoon Ilan toen Dar zaterdagochtend de eerste stenen ophaalde in ‘t Acker. De wethouder is enthousiast over de actie: “Ik hoop dat nog veel mensen in de stad volgen.” Ook de bewoners, Konny en Wout van Herpen, zijn blij met de tegelophaaldagen. “Trek die tegels eruit en stop er een plant in!”, adviseert Wout andere tuinbezitters. “Je tuin fleurt ervan op, er komen meer beestjes in je tuin en het is merkbaar koeler.” In het najaar kijken Dar en Operatie Steenbreek naar een mogelijk vervolg in 2022.

Stenen eruit
Veel tuinen zijn verhard met tegels. En dat is zonde. Regendruppels zakken niet door tegels heen. Het regenwater stroomt hierdoor meteen het riool in. En dat water kunnen we juist goed gebruiken als het langere tijd droog is. Nu de stenen eruit zijn, zakt het regenwater in de bodem en vult het grondwater aan. En daar zijn de planten blij mee!

Groen erin!
Ook zorgen bomen en struiken ervoor dat je tuin en huis koeler blijven in de zomer. Daarnaast houden vlinders, bijen en vogels van groene tuinen. Alle deelnemers kregen daarom plantjes en informatie van Operatie Steenbreek over hoe zij hun tuin groen kunnen maken en houden.

NK Tegelwippen
De opgehaalde stenen tellen nog net mee voor de derby tegen Arnhem bij het NK Tegelwippen. Dat eindigt op 30 september, dus dat wordt spannend! De opgehaalde stenen worden hergebruikt voor de bouw van een ecoruïne. Dit is een samenwerking van de bewoners van Duurzaam Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen en Onder de Bomen. De stenen worden gestapeld zodat zodat insecten er beschutting vinden. Rond de ecoruïne komen planten en bomen die zorgen voor een ecologisch geheel.

Voor informatie over het vergroenen van je tuin, neem een kijkje op www.steenbreeknijmegen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image