Onderzoek duurzame inzameling swill centrum Nijmegen

Deze maand start in opdracht van het Huis voor de Binnenstad een haalbaarheidsonderzoek naar de verduurzaming van de inzameling van swill, simpel gezegd de horecavariant van gft, in het centrum van Nijmegen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Nijmeegse bureaus Mobilyze en Lentekracht. Zij gaan de komende maanden in kaart brengen waar kansen voor verbetering liggen.

Aanleiding
Elke dag rijden tientallen busjes en vrachtwagens door de binnenstad om goederen te bezorgen en afval af te voeren. Om de luchtkwaliteit, het verblijfsklimaat en de veiligheid in het centrum te verbeteren wordt steeds meer aangestuurd op duurzamer (minder uitstoot) en slimmer (minder voertuigen) goederenvervoer. Op basis van verkennende gesprekken met horecaondernemers afvalverwerkers en gemeente Nijmegen is de afvalstroom swill naar voren gekomen als afvalstroom waarbij zowel in logistiek opzicht als op het gebied van duurzaamheid winst te behalen is.

Over het onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt op basis van interviews en brainstormsessies met horecaondernemers en afvalinzamelaars in de stad bepaald waar kansen en mogelijkheden tot verbetering van de swill inzameling liggen. Daarnaast gaan de onderzoekers in gesprek met succesvolle initiatieven omtrent swill inzameling in andere Nederlandse steden.

Doel van het onderzoek is om te komen tot een voorstel tot een pilot voor duurzamere inzameling van swill dat aansluit bij de wensen van zowel de horecaondernemers in de stad als van de afvalinzamelaars.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Nijmegen en CAB en een subsidie van provincie Gelderland.

Bijdragen aan het onderzoek
Ben jij (horeca)ondernemer of afvalinzamelaar in het centrum van Nijmegen en wil je deelnemen aan het onderzoek? Neem dan contact op met binnenstadmanager Maarten Mulder via m.mulder@centrumnijmegen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image