Dier- en hoveniersopleidingen nu op alle mbo-niveaus bij Helicon MBO Nijmegen

Doorstroomkansen voor studenten met interesse in dieren en tuin en landschap

Vanaf aankomend schooljaar biedt Helicon MBO Nijmegen dier- en hoveniersopleidingen op alle mbo-niveaus aan. Nieuw in het opleidingspalet van de school is de entreeopleiding richting Dier, speciaal voor studiekiezers zonder diploma’s van 16 jaar of ouder. Deze niveau 1-opleiding biedt Helicon MBO Nijmegen ook aan in de richting Hovenier. Dat biedt studiekiezers met interesse in dieren of tuin en landschap volop doorstroomkansen.

Entreeopleiding: mbo-diploma behalen zonder vooropleiding
Een entreeopleiding is de manier om zonder diploma’s, een mbo-diploma te behalen dat toegang biedt tot vervolgonderwijs. De opleiding duurt één jaar. Studiekiezers zonder diploma’s die op 1 augustus 16 jaar of ouder zijn, kunnen starten met de BBL-opleiding. “Studenten die bij ons binnenkomen op de entreeopleiding plant, dier of (groene) leefomgeving willen heel graag een vak leren en doorstromen naar een hoger niveau”, aldus Eva Vermeulen, contactpersoon entreeopleiding bij Helicon MBO Nijmegen. “Ze gaan bij deze opleiding één dag per week naar school, de overige dagen werken ze bij een bedrijf. Het is mooi om te zien dat onze entreestudenten deze kans aangrijpen om hogerop te komen in de arbeidsmarkt.” Studenten kunnen bij de start van de opleiding kiezen voor ‘Hovenier’ of ‘Dier’ óf ze kunnen eerst 10 weken kennismaken met beiden richtingen en daarna een keuze maken. “Voorheen was de entreeopleiding vooral interessant voor studiekiezers die het hoveniersvak leuk vinden, maar vanaf volgend schooljaar staan dus ook dieren centraal bij de opleiding. Dat biedt nog meer mogelijkheden voor studiekiezers zonder vooropleiding.”

Hovenier: veelzijdig beroep met baangarantie
Helicon MBO Nijmegen biedt, naast de entreeopleiding richting Hovenier, ook de opleidingen Hovenier (niveau 2 en 3) en Tuin- en landschapsinrichting (niveau 4) aan. Hierbij staan het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de ideale groene omgeving centraal. Arjan Barink, teamleider bij Helicon MBO Nijmegen: “Het is een mooi, variërend vak, en veel breder dan de meeste mensen denken. De baanzekerheid in deze branche is groot. Studenten die op MBO-niveau hun studie afronden, hebben veel baankansen”, zegt hij. Studenten die de entreeopleiding richting Hovenier volgen, worden opgeleid tot assistent Hovenier. “Als assistent Hovenier voer je taken uit zoals onderhoud aan tuinen, plantsoenen, verzorgen van gewassen, materialen en middelen. Doordat wij ook niveau 2 t/m 4 opleidingen in huis hebben, zijn er veel kansen om door te stromen en daarmee hogerop te komen in de arbeidsmarkt. Daarnaast werken we intensief samen met het bedrijfsleven in de regio, dat biedt gemotiveerde studenten een goed perspectief op een baan.”

Dieropleiding: leren met passie voor dieren
De mbo-school in Nijmegen biedt daarnaast dieropleidingen op niveau 2, 3 en 4, voor iedereen met passie voor dieren. “En dat zie je terug bij onze studenten. Veel studenten dromen ervan om dieren te helpen, in binnen- of buitenland”, aldus Barink. Op de school leren studenten, in onder andere het Dierenverblijf of op praktijklocaties, hoe je beroepsmatig met dieren werkt. Vermeulen: “Studenten op entreeniveau gaan ook meteen de praktijk in. Ze voeren taken uit zoals onderhoud van dierenverblijven en de verzorging van dieren. Dat maakt de overstap naar niveau 2 een jaar later een stuk makkelijker.”

Rondleiding op afspraak
De wettelijk deadline voor het aanmelden voor een mbo-opleiding lag dit jaar op 1 mei. Mbo-scholen zijn inmiddels niet meer verplicht om iedere student aan te nemen, maar bij Helicon MBO Nijmegen zijn in de meeste klassen, ook bij de nieuwe entreeopleiding, nog een aantal plaatsen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding aanvragen via info.mn@helicon.nl. Meer informatie is te vinden op www.mbonijmegen.nl….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enter Captcha Here : *

Reload Image